mandag 12. januar 2009

Språkdebatten på 1800-tallet


I begynnelsen av skoleåret hadde vi en debatt i timen. De forskjellige elevene representerte alle kjente personer som på 1800-tallet tok en del i språkdebatten. Vi fikk høre hva for eksempel Camilla Collett, Henrik Wergeland og Ivar Aasen mente vi skulle gjøre med språket vårt etter løsrivelsen fra Danmark i 1814.
Jeg representerte, sammen med Ingvild, Johan Sebastian Welhaven. Han var en mann som ville beholde det danske skriftspråket, i motsetning til Henrik Wergeland, som ville fornorske det. Han ville også at dikt skulle ha en fast form, men rim og rytme, mens Wergeland mente diktene skulle være spontane og trengte ingen fast form. Det var vel ingen hemmelighet at det var uenigheter mellom Welhaven og Wergeland, og noen ville strekke seg så langt og kalle dem fiender.
Jeg vil innbille meg det var litt høyere temperatur da dette temaet ble diskutert på 1800-tallet, enn det ble her i klasserommet på Sandvika Vgs. Det ble ikke sagt så mye fra Welhaven sitt synspunkt, mye pågrunn av vi ikke fant mye informasjon om akkurat hva han mente, og fordi det vi hadde funnet om han allerede var blitt sagt.

Link (Bilde): Flickr

Ingen kommentarer: